
Hastighedsoptimering af webshops
Motivationen bag hastighedsoptimering af webshops er ganske simpel: Jo langsommere en webshop er, desto færre konverteringer (salg) går der igennem webshoppen. Et klassisk eksempel er fra Amazon, der hævder, at en forsinkelse på 0,1 sek. på webshoppen fører til et omsætningstab på 1%. Der er ikke nødvendigvis det samme forholdsmæssige omsætningstab fra 0,1 sek. til 5 sek. forsinkelse – altså det skulle gå fra 1% til 50% omsætningstab – men alvorligheden er jo ikke til at tage fejl af.
Derudover lægger Googles søgemaskine enorm meget vægt på hastigheden af et website i dag, så I simpelthen opnår bedre positioner i søgemaskinen, hvis jeres webshop er hurtigere end de andre (hvis alle andre faktorer er de samme).
Det betyder ikke, at hastighed er alt på en webshop, men det er dog en faktor som relativt let kan isoleres, analyseres og forbedres med klare målbare resultater til følge.
Hvorfor er der særligt hastighedsmæssige udfordringer med webshops?
Webshops er typisk mere datatunge end standard websites. Webshops skal f.eks. vise en masse produktbilleder, mange attributter såsom farver og størrelser, beregne før og efter priser og behandle data, når brugeren interagerer med valgmuligheder og informationer på webshoppen – f.eks. på produktsiderne og i checkout. Alle disse aktiviteter behøver ikke være en udfordring, men de kan let blive det, hvis der slet ingen fokus er på hastighedsoptimering.
Analysér, så du kan identificere udfordringers omfang og den mulige gevinst
En analyse af webshoppens ydeevne sammenlignet med eksisterende standarder og evt. andre lignende webshops er et godt sted at starte, så I ikke blindt smider penge efter hastighedsoptimering. Der findes en del ganske udmærkede gratis tools til det, f.eks. Google Page Speed og Pingdom. Der findes også betalte tools, der typisk kigger mere bredt på performance for hele jeres søgemaskineoptimering, f.eks. Semrush.
Google Page Speed er typisk alt rigeligt til en start og rapporterne kommer med rigtig mange konkrete forslag til forbedringer. Det betyder dog ikke, at I skal gøre alt, som rapporterne foreslår.
Quick wins
Hastighedsoptimering er netop optimering, hvor der ikke som sådan er et 100% ideelt endemål.
Forneden har jeg prioriteret indsatsen ud fra min erfaring ift., hvad der giver størst udbytte med en minimal indsats.
Det drejer sig om at finde de quick wins, der er i rapporterne, som ikke tager alt for lang tid (og penge) at gøre noget ved: hvad der så skal prioriteres højest, kommer selvfølgelig lidt an på den enkelte webshops udfordringer.
Hosting
Køb så god hosting, som du har råd til. Betydningen af god hosting afhænger af, hvilken platform, der er tale om, men for de fleste større webshops (eller webshopplatforme) er det afgørende at hostingen er optimeret mod netop jeres platform. For de fleste større webshop platform er der helt klart et behov, hvor det er ret afgørende, at din hoster ved, hvad de laver. Søg på Google for at finde reviews af de bedste hostere til den platform.
Billeder fylder ikke det, de fylder
Du er måske stødt på problemet med store billedfiler, som gør din webshop langsom at loade. Det er et problem, som det er ret nemt at løse. Stort set alle billedbehandlingsprogrammer kan komprimere billedfiler til et mindre webformat. Der findes også ofte plugins til diverse platforme, som både komprimerer og spytter billedfilerne ud i optimale formater til både mobil og desktop. Der kan også laves små custom scripts/makroer, der sørger for det samme. Det vigtigste er, at få barberet så mange bytes af billederfilerne, som det er muligt uden at gå på kompromis med kvaliteten, da webshoppen kommer til at loade hurtigere.
CDN (Content Delivery Network)
Når det problem er løst, kan det andet problem med billeder typisk være, at der er mange af dem, hvorfor det tager sin tid for din webserver at servere dem til brugerne. Det løses ved at lægge alle såkaldte statiske filer (f.eks. billeder) på en CDN-server (Content Delivery Network-server). På den måde er det ikke din webserver, der skal bruge en masse resurser på at vise billederne, men i stedet en ekstern server, der gør det. Der findes tonsvis af udbydere, så det er bare at søge på Google.
Diverse cache-muligheder
Nu bliver det lidt mere teknisk. Afhængig af webshop platform, findes der forskellige cache-muligheder, som man kan drage nytte af. ”Cache” betegner data, der er gemt på en måde, så det nemt kan hentes frem i brugerens browser uden at data først skal bearbejdes. Effekten er naturligvis, at det går det langt hurtigere at hente siderne på webshoppen ind.
Min erfaring er størst med Magento, men lignende cache-muligheder kan ofte bruges til andre platforme også. FPC (Full Page Cache) skal være slået til (indbygget i Magento 2). Derudover anbefaler jeg Redis (Remote Dictionary Server) og Varnish (Reverse Caching Proxy). Der er ikke noget problem i at køre med alle cache-typer på samme tid, men de kræver ekspertise at installere korrekt.
Cache Warming rykker bare
Jeg kan ”warmt” anbefale cache warming. Det er et lille script, eller en lille robot om man vil, der går ind og åbner de sider, som man ønsker, brugerne skal kunne se meget hurtigere end normalt. Scriptet ”forbereder” så at sige serverens cache til brugerne, så ingen bruger oplever, at en side loades langsomt, fordi cachen først skal opbygges. Det er supereffektivt og kan typisk udføres med et modul eller laves relativt let med et script.
Større problemer og alt det andet
Foroven har jeg relativt overfladisk lavet en liste over de typiske kost-effektive indsatsområder for hastighedsoptimering af en webshop. Det betyder dog ikke, at jeres webshop har disse specifikke udfordringer. Det kan være, I har helt andre problemer, men det vil en hastighedsrapport som ofte finde frem til. Der kan f.eks. være datatunge opgaver eller processer på serveren, som skaber flaskehalse, fordi jeres databasestruktur eller datahåndtering ikke er optimal, eller fordi 3. parts moduler skaber problemerne. Sådanne udfordringer er typisk lidt sværere at forstå og dyrere at udbedre, men der kan komme et tidspunkt, hvor den bare ikke går længere, og så må I jo gøre noget ved det.
Der er typisk overvældende mange punkter i en hastighedsrapport, som I kan gøre noget ved. Før I går i gang med det, så få en vurdering fra jeres E-handelsbureau eller en hastighedsekspert, så I ikke køber jer fattige i hastighedsoptimering. Spørg dem: Hvad kan vi forvente at få ud af optimeringerne (f.eks. i % forbedret loadtider), og hvor lang tid tager det at lave (hvad koster det)?
Relaterede indlæg